CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018

25 de ani de la înființarea ATOM

IAȘI, 15-16 IUNIE 2018 - Palatul Culturii

14 credite EMC 

8 credite EMC - Conferința „ATOM 2018: Actualități în ortopedie și traumatologie”
6 credite EMC - Curs preconferință „Chirurgia gleznei și a piciorului”

Curs preconferință
CHIRURGIA GLEZNEI ȘI PICIORULUI
IAȘI, 14 Iunie 2018 - PALAS CONGRESS HALL

IAȘI
REPERE ISTORICE ȘI CULTURALE

Atestat documentar înca din 1396 într-un act de la Alexandru cel Bun, Iașiul, oraș al celor 7 coline,  e o prezență unică, dominată de simboluri, în interiorul zbuciumatei noastre istorii – Capitală a Moldovei (1564-1859) în care a fost dat în folosința pe 1 ianuarie 1757 Spitalul „Sfântul Spiridon” ,  cel mai mare așezâmânt medical din Moldova, una din cele doua Capitale ale Principatelor Unite (1859-1862), Capitala de Război a României (1916-1918) dar, în același timp purtând renumele de „Capitala Renașterii Naționale”, precum și „Capitala Culturală a României”.

Puternica citadela universitară, Iașiul se mândrește cu prima Universitate din România, înființată de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe data de 26 octombrie 1860 – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” –  ce,  în zorii apariției și dezvoltării sale,  a creat premisele înființării pe data de 30 septembrie 1879 a Facultății de Medicină, moment de inflexiune ce a permis dezvoltarea ulterioară a celor două mari și prestigioase catedrale ale învațământului superior ieșean, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea de Medicină și Farmacie GRIGORE T. POPA.

Conform ultimei estimări, de la 1 ianuarie 2016, Iașiul este al doilea oraș ca număr de locuitori, cu o populație de 363.142 locuitori, al doilea după București, iar în timpul anului universitar, peste 50.000 de studenți scolarizați în cadrul principalelor mari Universități de Stat – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza,  Universitatea de Medicină și Farmacie GRIGORE T. POPA IAȘI, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, Universitatea Agronomică “Ion Ionescu de la Brad” și Universitatea Națională de Arte “George Enescu” – precum și a multor altor Universități cu management privat , îi trec pragul.

MUZEUL UNIRII

este situat în centrul orașului, pe strada Lapușneanu nr.14, și cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea muzeului constituie ea însăși primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precadere destinul istoric de excepție, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui  Ferdinand.

Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, documentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, artă decorativă (mobilier, porțelan, argintărie, ceasuri, corpuri de iluminat,covoare) aparținând familiei domnitoare Cuza, dar și aristocrației perioadei. Muzeul posedă și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între  orele 10:00-17:00.

Complexul Urbanistic și Comercial Palas

situat în centrul istoric, în apropierea Palatului Culturii, ansamblul urbanistic PALAS este un veritabil “oraș în inima orașului”. Axat pe conceptul „lifestyle center”, PALAS integrează în acest complex unic spații comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterană de aproximativ 2.500 locuri și un perimetru de entertainment, toate pe o suprafață construită de peste 270.000 mp.

PALAS reprezintă o premieră, atât în România, cât și pentru portofoliul imobiliar al companiei IULIUS GROUP, fiind cea mai mare investiție privată realizată vreodată în nord-estul țării, cu un total de 265 milioane euro.

PALATUL CULTURII

este creația arhitectului I.D. Berindei, ajutat și de către A.D. Xenopol și Grigore Cerchez, și a fost construit între anii 1906 și octombrie 1925, acesta fiind inaugurat în 1926 de către Regele Ferdinand al României.

Palatul este așezat pe ruinele Curții Domnești medievale atestate documentar la 1434, iar stilul arhitectural este neogotic. În momentul de față,  Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu”, precum și Centrul de Conservare -Restaurare a Patrimoniului Cultural.

În aripa de nord – est se află sediul Bibliotecii Județene “Gheorghe Asachi”, iar în fața Palatului Culturii se află statuia lui Ștefan cel Mare. De curând, Palatul Culturii poate fi vizitat din nou.